Subject Author Replies Views Last Message
για την ομάδα των συνδέσμων gpalegeo gpalegeo 0 93 Apr 21, 2010 by gpalegeo gpalegeo
συνδεσμος παιχνιδιών chatzinotas chatzinotas 0 113 Apr 20, 2010 by chatzinotas chatzinotas

Scratch

Δείτε επίσης (για όλους)


Διευθύνσεις σχετικές με εκπαιδευτικό υλικό (μελετήστε ανάλογα με τον αριθμό της ομάδας σας)

 1. http://scratched.media.mit.edu/
  Αυτός ο σύνδεσμος αποτελεί μια μεγάλη γκάμα πληροφοριών για οτιδήποτε αφορά στο Scratch. Οι μαθητές μπορούν να μάθουν πως να χειρίζονται το Scratch και να προβάλλουν τα δικά τους αντίστοιχα προγράμματα. Με τη δημιουργία λογαριασμού στο site μπορούν να μοιραστούν το υλικό τους και να συμμετέχουν σε συζητήσεις που σχετίζονται με την επικοινωνία με καθηγητές καθώς και την ενημέρωση για όλα τα νέα που αναφέρονται σ' αυτό το νέο συναρπαστικό εκπαιδευτικό εργαλείο.
 2. http://info.scratch.mit.edu/Support
  Οι χρήστες εισάγονται στις θεμελιώδεις αρχές του Scratch με τη βοήθεια ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών βιβλίων, Scratch cards και αντίστοιχων video. Επιρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα εύρεσης σχετικών πληροφοριών μέσω ερωτήσεων, θέματων που αφορούν την εκμάθησή του από καθηγητές όπως και πρoϊόντων σχετικών με το Scratch.
 3. http://morpheus.cc/ict/scratch/default.htm
  Εδώ παρουσιάζεται μια σύγκριση του Scratch με τη Logo, καθώς και τα σημεία στα οποία υπερτερεί το πρώτο. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν σχετικά μέσα από διάφορα links του MIT καθώς και από ένα επεξηγηματικό video.
 4. http://www.expo.spps.org/Scratch_Tutorials.html
  Μέσα από αυτό το σύνδεσμο, οι νεαροί χρήστες έχουν τη δυνατότητα να βρουν ενδιαφέροντα tutorials για το Scratch που θα συμβάλουν στην εύκολη κατανόηση των βασικών εννοιών καθώς και τη δημιουργία κύριων εφαρμογών όπω είναι η δημιουργια κουμπιών, διαμόρφωη φόντου, μετατροπή των γνωρισμάτων των χαρακτήρων κ.α..
 5. http://learnscratch.org/index.php
  Σε αυτό τον σύνδεσμο ,αφιερωμένο σε καθηγητές και μαθητές, οι χρήστες μπορούν να βρουν μια σειρά από βοηθητικά εργαλεία, όπως video tutorials και ένα DVD με μαθήματα, συνοδείας οπτικού υλικού, με στόχο την εκμάθηση του Scratch απ' τα παιδιά και την ανάδειξη των ικανοτήτων τους.
 6. http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory Αυτός ο σύνδεσμος περιέχει μια σειρά περιεχομένων όσον αφορά στο Scratch όπως διάφορα demos, μαθήματα γρήγορης εκμάθησης του αντικειμένου με τη συνοδεία επξηγηματικών βίντεο που συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση. Τέλος, περιλαμβάνονται μερικά projects, Pdf καθώς και βιβλίο λεπτομερών οδηγιών που επεξηγούν τα χαρακτηριστικά του εργαλείου σε μαθητές και καθηγητές.
 7. http://www.redware.com/scratch/ Αυτός ο σύνδεσμος παρέχει τις πηγές γνώσης και πληροφορίας που είναι σε θέση να λειτουργήσουν επικουρικά στην εκμάθηση του Scratch από ενήλικες(γονείς αλλά και καθηγητές) ώστε να μπορέσουν μετέπειτα να διδάξουν με επιτυχία αυτό το νέο εργαλείο στα παιδιά. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια σειρά εύχρηστων μαθημάτων που θα εξοικοιώσει τους χρήστες με το Scratch, συνοδευόμενη από ένα βοηθητικό παράδειγμα ενός παιχνιδιού με πλήρη επεξήγηση του εγχειρήματος.
 8. http://www.teachnet-uk.org.uk/2007%20Projects/ICT-Scratch/Scratch/pages/8_schemeofwork.html {Αυτό το link περιέχει τις εξής ενότητες:Εισαγωγή, σκηνή του Scratch,απλές κινήσεις,κινούμενα sprites,έλεγχος από το πληκτρολόγιο,αλλάζοντας το background και 2 projects( το Clock project(ρολόι) και το ball game( στο οποίο μπορώ να επιλέξω ανάμεσα σε basketball, baseball και beachball).Tις παραπάνω θεματικές ενότητες τις κατατάσσει σε μαθήματα, σε μερικά από τα οποία έχει ενδιαφέροντα φύλλα εργασίας}
 9. http://wiki.classroom20.com/Scratch+Lesson+Plans {Ενδιαφέρουσα σελίδα στο wiki μια τάξης σχετικά με το Scratch.Περιέχει μαθήματα που ασχολούνται κυρίως με κίνηση και χορό.Περιέχει κάποιες δραστηριότες, όπως το σχεδιασμό γεωμετρικών σχημάτων στο Scratch(Math Explorations Guide.pdf),το count sprite(μετρητής-σχετικά με επανάληψη),το glinding counting ghosts and a small dragon(σχετικά με sprites-broadcast),το bouncing basketball(συνδυάζει επανάληψη με broadcast), το how to draw a head(πώς ζωγραφίζω ένα κεφάλι), to rockets in space(πετάω ρουκέτες στο διάστημα-διαδραστικότητα), το optical illusion(κίνηση) και το παιχνίδι του λαβύρινθου(κίνηση σε αυτόν). Υπάρχουν επίσης φύλλα εργασίας για το πώς φτιάχνω παιχνίδια, καθώς και σχετικά με mooving,drawing και flag button to start}
 10. http://www.lero.ie/EducationOutreach/Secondlevel/ScratchLessonPlans/Overview.html{Αυτός ο σύνδεσμος παρέχει μαθησιακό υλικό σχετικά με το Scratch σε καθηγητές και μαθητές.Παρέχει τη δυνατότητα σε καθηγητές να δηλώσουν τη συμμετοχή του σχολείου τους σε διαγωνισμούς σε σχέση με το Scratch. Τα περιεχόμενα του είναι:1.getting started,2.drawings shapes and repeating,3.searching and sorting,4.build a game, 5.revision with scratch cards,6.changing things,7.solving complex problems,8.research projects,9.advanced game,scratch project}
 11. http://ltee.org/gfesakis/?p=57 {Eδώ υπάρχει ένα αρθρο από τη blog homepage του Γεώργιου Φεσάκη και αφορά τους στόχους ενός συνεδρίου σχετικά με τη διδακτική της πληροφορικής (επιμόρφωση εκπαιδευτικών και νέων επιστημόνων σχετικά με το Scratch.Ως επιμορφωτικό υλικό υπάρχει pdf(με προσφατα δημοσιευμένα projects και ενημέρωση για το που μπορούμε πληροφορίες και forums για το Scratch) και αντίστοιχο εγχειρίδιο. Τέλος υπάρχουν μαθησιακές δραστηριότητες, όπως οι spinner,aquarium, fun with animation, gravity blocks, clock, coin, pong, apples, play with your face, ocean music box, marble racer και basic math game.}
 12. http://wiki.lessonexchange.org/images/c/cc/Scratch_Activities_by_Richard_Wiktorowicz.pd { Το συγκεκριμένο pdf περιέχει κάποιες ενδιαφέρουσες δρατηριότητες και παιχνίδια.Μερικά από αυτά είναιτο count sprite(σχετικά με επανάληψη),το glinding counting ghosts and a small dragon(σχετικα με sprites-broadcast),το bouncing basketball(συνδυάζει επανάληψη με broadcast), το how to draw a head, to rockets in space(διαδραστικότητα), το optical illusion(κίνηση), το παιχνίδι του λαβύρινθου (συνδυάζει κίνηση, έλεγχο και ασθητήρες) και τέλος το παιχνίδι πέτρα-ψαλίδι-χαρτί (είναι αρκετά ενδιαφέρον, γιατί συνδυάζει σχεδόν όλες τις ενότητες του Scratch (κίνηση-ήχος-αισθητήρες-broadcast-έλεγχος-επανάληψη-τυχαιότητα)).}
 13. http://nebomusic.net/scratch.html {Αυτό το link περιέχει αποκλειστικά projects και παιχνίδια σχετικά με το Scratch. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: pac man type game, red light/green light (κίνηση και χωρός), pong, baby catch (ένα μωρό ή ένα άλλο sprite προσπαθεί να πιάσει μια μπάλα που ανεβοκατεβαίνει), target game(ο χρήστης μπορεί να αλλάζει τη πορεία της μπάλας στη διάρκεια της κίνησης της για να πετύχει το στόχο), spinner art (έχουμε ένα sprite το οπίο στρυφογυρίζει βάφοντας τον ευατό του στη σκηνή), growing flowers(έχουμε ένα sprite το οποίο δημιουργεί ένα λουλούδι κάθε φορά που το πατάμε), racing game, quiz game(ένα sprite απαντάει σε μια λίστα ερωτήσεων που έχουμε δημιουργήσει), communication project(4 φράσεις τις οποίες μπορούμε να πούμε πατώντας τα αντίστοιχα κουμπιά), animation of a short story(δημιουργία μιας ιστορίας με sprites, κίνηση και τη σκηνή), virtual musical instrument(ήχος), virtual board game(τυχαία κίνηση άναμεσα σε 15 σημεία όπως η μονόπολη, basic space target game(δημιουργία sprites τα οποία κινούνται και πρέπει να πετυχαίνουν enemy sprites), shape drawing robot(ρομπότ το οποίο κατασκευάζει γεωμετρικά σχήματα), valentines ( κινούμενες καρδιές) by animation}.
 14. http://www.eastonhome.co.uk/Scratch/
  Σε αυτόν το σύνδεσμο παρατίθενται ορισμένες από τις βασικές, αρχικές δραστηριότητες του Scratch. Περιλαμβάνετα μια σύντομη περιγραφή για κάθε δραστηριότητα, το χρονικό περιθώριο υλοποίησής της και ο βαθμός δυσκολίας τους. Η ενασχόληση με τις συγκεκριμένες θεματικές ενότητες θεωρελιται ιδιαίτερα εποικοδομητική ειδικά για τους αρχάριους χρήστες, εφόσον αποτελούν την απαρχή και τη βάση για τη μετέπειτα δημιουργία flash παιχνιδιών.
 15. http://pwoessner.com/scratch-programming/
  Ο παραπάνω σύνδεσμος περιλαμβάνει μια περιγραφή της νέας γλώσσας προγραμματισμού του Scratch,
  παρουσιάζοντας: α) τις δυνατές πτυχές δημιουργίας (animation,παιχνίδια,μουσική) μέσω της χρήσης της, β) τουςπροηγμένους τρόπους που προσφέρει για την εύκολη και διασκεδαστική εκμάθησή μαθηματικών, υπολογιστικών και σχεδιαστικών διαδικασιών από νέους. Περιέχεται και μια εισαγωγή αποτελούμενη από διαφάνειες για την εισαγωγή και τα πρώτα βήματα στο Scratch.
 16. http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00120.htm
  Εδώ συμπεριλαμβάνεται ένας ολοκληρωμένος οδηγός εκμάθησης των τμημάτων του περιβάλλοντος
  εργασίας του Scratch. Επεξηγείται η δημιουργία των animations με παραδείγματα και προσφέρεται διασκέδαση σε κάθε διαδικασία.
 17. http://www.eecs.berkeley.edu/~colleenl/
  Εδώ μπορεί κανέις να βρει και να κατεβάσει σε μορφή Pdf διαφάνειες, οι οποίες αποτελούν ένα πληρέστατο οδηγό, χωρισμένο σε τμήματα, για τη δημιουργία εμπλουτισμένων τόσο από άποψη γραφικών, όσο και από τη μεριά του game play, παιχνιδιών στο Scratch. Οι διαφάνειες είναι ανεβασμένες και ανανεώνονται από τον Collin Lewis( τριτοετή φοιτητή στο SESAME του UC Berkley).
 18. http://www.hairbychas.com/scratch/home.html
  Ο σύνδεσμος αυτός περιέχει μια σειρά μαθημάτων που ξεκινούν από τη βάση για τη δημιουργία ενός παιχνιδιού video-game μέσω του Scratch. Με αυτά τα μαθήματα ο χρήστης μπορεί έυκολα να πραγματοποιήσει το δικό του ξεχωριστό έργο.
 19. http://www.cs.harvard.edu/malan/scratch/printer.php
  Σε αυτότν το σύνδεσμο υπάρχουν αναλυτικές περιγραφές των εργαλείων-μεθόδων (Statementw, Boolean Expressions, Loops, Condition Variables, Threads, Events) που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης του Scratch για τη δημιουργία παιχνιδιού.
 20. https://mywebspace.wisc.edu/dhawk/scratch/
  Εδώ, ο χρήστης του Scratch Μπορεί να βρει διαλέξεις και χαρακτηριστικά παραδείγματα για
  αυτή τη γλώσσα προγραμματισμού.Μελετώντας τα, ο χρήστης μπορεί εύκολα να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι, καθώς το Scratch δε χρειάζεται ακριβώς κώδικα, αλλά ένα παζλ εντολών που μοιάζουν με κομμάτια. Λόγω της έλλειψης σφαλμάτων κειμένου, η εκμάθηση είναι πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.
 21. http://www.edutorials.gr/scratch-tutorialsΣε αυτόν το σύνδεσμο θα βρείτε εκπαιδευτικά βίντεο για τις εξής ενότητες του Scratch:Εισαγωγή στο περιβάλλον του Scratch, Εντολές κίνησης και κατεύθυνσης στο Scratch, Κίνηση ιπτάμενου χαρακτήρα στο Scratch
23. http://users.att.sch.gr/vapapado/scratch
Σε αυτό το σύνδεσμο υπάρχουν σχετικά άρθρα σχετικά με το Scratch, ένας ελληνικός οδηγός για το Scratch, καθώς και 2 σενάρια μαθήματος:1 για τις ακολουθιακές δομές, τις δομές επανάληψης και τους εμφωλευμένους βρόγχους
2 για το πώς κατασκευάζω ένα παιχνίδι
και στα δύο σενάρια περιέχονται δραστηριότητες, Ενδεικτικό σχέδιο μαθήματος και Φύλλο εργασίας.

24. http://www.mit.edu/~sil/scratch/design.pdf
Αυτός ο σύνδεσμος αποτελεί ένα video tutorial για το Scratch, εμπλουτισμένο με εισαγωγικές πληροφορίες καθώς και επιπρόσθετη ανάλυση όσον αφορά στις βασικές αρχές και τις δυνατότητες αυτού του νέου προγραμματιστικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία διαδραστικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος κυρίως των παιδιών μέσω πρόκλησης των ενδιαφερόντων τους με ψυχαγωγικές τεχνικές που θα τα βοηθήσουν να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.


25. http://ictmindtools.net/scratch/
Ένα πολύ ενδιαφέρον site από την Margaret Meijers που έχει αρκετά παραδείγματα και κατατοπιστικές οδηγίες.Περιλαμβάνει παραδείγματα σχετικά με κίνηση, loops, broadcast, simple drawings, making music, variables κ.α

26.http://www.jhigh.co.uk/ITIntroCourses/S2Courses/ScratchProgramming/Scratch_Home.html
Ένα site με πολλές ασκήσεις και κατατοπιστικά videos από το JohnStone High School.Περιέχει ασκήσεις, video tutorials και projects.Ενδιαφέρον είναι οτι περιέχει κάποιους μαθησιακούς στόχους και αντίστοιχη άσκηση για αυτούς π.χ. move the cat. Eπίσης περιέχει ενδιαφέροντα projects(π.χ. ελικοπτεράκι) για παιδια σχετικά με τη κίνηση στο Scratch

27.http://ictmindtools.net/scratch/publishing.htm
Με αυτό τι σύνδεσμο οι χρήστες μπορούν να μάθουν πως να δημοσιεύσεις τις δημιουργίες τους στο δικό τους WebServer και να τις μοιραστούν με τους άλλους.


28.http://ictmindtools.net/scratch/broadcasts.htm
Σε αυτόν το σύνδεσμο παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να έρθουν σε επαφή με τα sprites, να μάθουν πως τα δημιουργούν και να διαπιστώσουν τα αποτελέσματα μέσα από το τρέξιμο ενός απλού παραδείγματος.

29.http://www.howardism.org/Technical/Scratch/Tutorials/index.html
Ένα tutorial από τον Howard Abrams. Περιέχει και οδηγίες δημιουργίας ενός απλού παιχνιδιού.Περιέχει κάποια μαθήματα για τις θεματικές ενότητες (Εισαγωγή,πως κατευάζω το Scratch,το πρώτο μου project,φτιάχνω μουσική, συνομιλία μεταξύ των sprites, Kίνηση των sprites,broadcasting, πως φτιάχνω ένα παιχνίδι βήμα-βήμα). Κάθε μάθημα το συνδυάζει με την περιγραφή ενός απλού project.

30.http://users.soe.ucsc.edu/~karplus/scratch_programs/
Εδώ μπορείτε να βρείτε μερικά προγράμματα για το Scratch αλλά και τον τρόπο επίλυσης τους.Τρείς καθηγητές του Abe's school δημιούργησαν μια ευρεία γκάμα εφαρμογών και παιχνιδιών στο Scratch.To πολυφωνικό πιάνο, το παιχνίδι του τέννις είναι δύο από αυτά. Επίσης περιέχει και μερικές εφαρμογές σχετικά με θέματα της Πληροφορικής π.χ. binary counter.

31.http://pliroforikiatschool.blogspot.com/2010/04/scratch_19.html
Θέλετε να διδάξετε το Scratch στην τάξη και ψάχνετε να βρείτε από που να ξεκινήσετε; Τότε είναι σίγουρο ότι η παρακάτω παρουσίαση από την Jessica Chiang θα σας φανεί πολύ χρήσιμη. Περιέχει αναλυτική περιγραφή των θεματικών ενοτήτων (κίνηση, μουσική, sprites, σκήνη), καθώς και
ανάλυση παιχνιδιών όπως το mini mario και το pong game.

32.http://www.instructables.com/id/Programming-the-Racing-Game-in-Scratch/
Περιγραφή step by step του Racing game στο Scratch(Πώς μπορώ να κινήσω ένα sprite-car, μέσω διάφορων κουμπιών έτσι ώστε να μπορώ να κατευθύνω το sprite για να μην βγαίνει από τον δρόμο που έχω δημιουργήσει. Αναφέρει που μπορούμε να βρούμε αυτό το παιχνίδι και
στη συνέχεια περιγράφει κάθε σημείο του κώδικα και τη λειτουργικότητα του.

33.http://www.scribd.com/doc/15602781/Mini-Scratch-Unit
Ένα βίντεο μιας παρουσίασης σχετικά με το Scratch. Πάνω στο project (κινούμενη γάτα- the cat walk) δείχνει απλές κινήσεις, επαναλαμβανόμενες κινήσεις (forever), περπάτημα της γάτας και άλλαγμα κουστουμιού, χρησιμοποίηση του πληκτρολογίου για τιν έλεγχο της γάτας (μαζί με την if και forever-if), περπάτημα της γάτας μέσω πληκτρολογίου (αισθητήρες και forever-if). Τέλος, παρουσιάζει κάποιους κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για τη κατασκευή παιχνιδιού και παρουσιάzει κάποια γνωστά μας παιχνίδια, όπως το pac-man και το pong προτείνοντας προεκτάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε αυτά (π.χ. να προσθέσουμε ήχο, επιπλέον χαρακτήρες, μετρητές για τη μέτρηση του σκόρ).

34.http://www.youtube.com/watch?v=7OYWgoWnCyA&feature=player_embedded#!
Ένα βίντεο με οδηγίες για τη δημιουργία μορφών και κινουμένων σχεδίων στο Scratch , χρησιμοποιώντας απλές αρχές προγραμματισμού, το οποίο μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών . Χρησιμοποιεί κυρίως εντολές κίνησης και εντολές διαδραστικότητας (broadcast).

35.http://www.youtube.com/watch?v=jxDw-t3XWd0&feature=related
Ένα βίντεο αρχικής παρουσίασης του scratch. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί στους μαθητές σαν μια αρχική γνωριμία με το scratch. Οι μαθητές βλέπουν μέσα από αυτό το βίντεο, ότι οποιοσδήποτε (ακόμα και οι ίδιοι) μπορούν να δημιουργήσουν κάποια από τα γνωστά τους παιχνίδια, μέσω του Scratch, καθώς και άλλες ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

36.http://www.youtube.com/watch?v=EzROnRfLwbk&feature=related
Ένα βίντεο που μας δείχνει πως μπορεί να κατασkευαστεί ένα απλό Pong game (προσπάθεια να πετυχαίνουμε μια μπάλα συνεχώς μέσω ενός sprite, ώστε να μη μας πέφτει κάτω), βήμα-βήμα στο Scratch.}

37.http://s3.amazonaws.com/jef.mindtouch.com/10033948/936/0?AWSAccessKeyId=1TDEJCXAPFCDHW56MSG2&Signature=LlK%2bKbud4hpRx7/s3woxP%2bRXlaA%3d&Expires=1271954479
Αποτελεί ένα οδηγό εκκίνησης για το scratch.Περιέχει κάποια βασικά,απλά παραδείγματα που αποτελούν μια εισαγωγή στο scatch.Έχει παραδείγματα (με την σειρά) για το πως μπορεί κάποιος 1)να χρησιμοποιήσει την παλέτα κίνησης,2)να προσθέσει ένα ήχο,3)να συνδυάσει ήχο και κίνηση,4)να κάνει κάποια επανάληψη,5)να χρησιμοποιήσει το "start" και "stop",6)να αλλάξει χρώμα,7)να προσθέσει αποκρίσεις στα πλήκτρα,8)να εισάγει φιγούρες,9)να κάνει τις φιγούρες να μιλήσουν.

38.http://scratch.wik.is/Support/Help_Screens
Περιέχει παραδείγματα και επεξηγήσεις για κάθε εντολή που περιέχεται σε όλες τις παλέτες.

39.http://www.youtube.com/watch?v=2mp2vc8owAk&feature=related
Ένα χαρακτηριστικό βιντεάκι που βοηθά τους αρχάριους χρήστες να δημιουργήσουν ένα τυπικό δικό τους πρόγραμμα.

40.http://www.youtube.com/watch?v=l_7EOH4wGl4
Σε αυτόν το σύνδεσμο οι χρήστες μπορούν να βρουν ένα βίντεο το οποίο αναλύει τη λειτουγία του ελέγχου υπό συνθήκη (if statement) στο Scratch μέσα από μια σειρά χαρακτηριστικών εφαρμογών.

41.http://web.media.mit.edu/~mres/scratch/scratch-cacm.pdf
Πρόκειται για ένα Pdf το οποίο ανφέρει περιληπτικά όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Scratch και τονίζει τη σημαντικότητα αυτού του νέου εγχειρήματος για την εφαρμογή του στον προγραμματισμό για παιδιά.

42.http://www.cs.harvard.edu/malan/scratch/conditions.php
Αυτός ο σύνδεσμος απ' το Harvard αναφέρεται στις εντολές συνθήκης (If statements) στο προγραμματιστικό εργαλείο του Scratch. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για άλλα condition blocks όπως το when _condition_, κ.α.

43.http://www.freewebs.com/howtosprite/scratch.htm
Κάποια βασικά βήματα για την κατασκευή των sprites.

44.http://www.youtube.com/watch?v=L0-xJP1dW6s (Part 1)
http://www.youtube.com/watch?v=A9nevwJ3Pfo&feature=related (Part 2)
Αποτελούν έναν οδηγό για την κατασκευή sprites.Στο πρώτο μέρος κατασκευάσει το περίγραμμα και στο δεύτερο μέρος το χρωματίζει.

45.http://scratchpad.evoblog.com/
O σύνδεσμος περιλαμβάνει μια σειρά μαθημάτων, ξεκινώντας από την εκμάθησης των πιο απλών εννοιών και λειτουργιων του προγράμματος Scratch και συνεχίζει με αύξοντα ρυθμό την διδασκαλία των πιο σύνθετων και περίπλοκων δυνατοτήτων του προγράμματος.

46.http://en.wikibooks.org/wiki/Scratch
Εδώ γίνεται μια εισαγωγή στο Scratch, καθώς επίσης υπάρχουν διαθέσιμοι σύνδεσμοι που παραθέτουν α) την ορολογία του προγράμματος, β) μαθήματα εκμάθησής του και γ) παραδείγματα από έργα στο πρόγραμμα.

47.http://www.funlearning.de/`
Πρόκειται για ένα site, το οποίο απευθύνεται προς τον καθηγητή. Αναφέρει κάποιες βασικές αρχές του προγραμματισμού, τις προαπαιτούμενες γνώσεις που χρειάζεται για να ασχοληθεί κανείς με το Scratch και τους διδακτικούς στόχους που μπορεί να πετύχει μέσα από αυτό. Περιέχει αναλυτικό σχέδιο μαθήματος για τις ενότητες:
Εισαγωγή στο προγραμματισμούς, loops, making animations, διαδραστικότητα με τον χρήστη, broadcast, variables. Σε κάθε ενότητα υπάρχουν ενδεικτικές οδηγίες προς το καθηγητή για το πως θα διδαχτεί το κάθε αντικείμενο(με τί διδακτικές μεθόδους,παραδείγματα, φύλλα εργασίας και projects), καθώς και πόσες διαδακτικές ώρες θα χρειαστούν για το καθένα από αυτά.

48.http://www.cosmolearning.com/video-lectures/introduction-to-programming-and-scratch-7340/
Ένα βίντεο μιας ενδιαφέρουσας διάλεξης του καθηγητή David J. Malan του πανεπιστημίου Harvard, σχετικά με την εισαγωγή στο προγραμματισμό (βασικές αρχές προγραμματισμού) και μια εισαγωγή στο Scratch.

49.http://mentalarcade.com/visa/scratch.html
Ένας οδηγός, για το πώς ο καθηγητής μπορεί να διδάξει τη κατασκευή παιχνιδιών στο Scratch σε μαθητές που δεν έχουν ξανασχοληθεί ποτέ μ΄ αυτό. Περιέχει αντίστοιχα links από την επίσημη ιστοσελίδα του Scratch, από παραδείγματα που χρησιμοποιεί στο σχέδιο μαθήματος, καθώς και αντίστοιχα links από βίντεο στο youtube. Περιέχει tutorials σχετικά με τη δημιουργία sprites, τη προσθήκη ήχου, μουσικής, κίνησης και μεταβλητών. Τέλος, υπάρχουν οδηγίες για το πώς μπορείς να ανεβάσεις τα project που δημιούργησες στην επίσημη ιστοσελίδα του Scratch.

50.http://computerkiddoswiki.pbworks.com/Scratch-Animals-on-the-move
Στο σύνδεσμο αυτό περιλαμβάνονται εισαγωγικά μαθήματα για να ξεκινήσει κάποιος βήμα-βήμα να δημιουργεί το σικό του προσωπικό έργο στο Scratch. Επιπλέον υπάρχουν και βίντεο σε συνδυασμό με έγγραφα κειμένου, όσον αφορά στην επεξήγηση των ιδιαίτερων και υψηλού επιπέδου, εργαλείων του Scratch.

51.http://ltc.smm.org/gamestudio/tutorials/scratch
Σε αυτόν το σύνδεσμο παρέχεται μια σειρά από συμβουλές που αφορούν στα πρώτα στάδια εκμάθησης του Scratch, καθώς επίσης και οδηγίες εισαγωγής στο νέο αυτό προγραμματιστικό περιβάλλον. Τέλος, παρατίθενται και ορισμένα πρότυπα έργα στο Scratch.

52.http://academicearth.org/lectures/introduction-to-programming-and-scratch
Αυτός ο σύνδεσμος ουσιαστικά παρουσιάζει το ίδιο υλικό από το Πανεπιστήμιο του Harvard και πραγματεύεται αρχικά την έννοια του προγραμματισμού, εισάγοντας τους χρήστες στις κύριες έννοιες. Έπειτα, γίνεται συσχέτιση των όσων αναφέρθηκαν με το νέο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch παρουσιάζοντας τις βασικές δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα αυτού του νέου εργαλείου.

53.http://map.squeak.org/package/188fa009-22b3-44aa-ba93-e35e2c13fbb5/autoversion/1
Μέσα από το συγκεκριμένο σύνδεσμο οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν user-lists και να τις προγραμματίσουν χρησιμοποιώντας custer command και reporter blocks.

54.http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00122.htm
Σε αυτόν το σύνδεσμο, περιγράφεται πώς μπορεί να δημιουργηθεί στο Scratch, η ιστορία ενός μικρού αγοριού που χάθηκε στο φεγγάρι. Το παιδί περπατάει συνεχώς για να βρεί το δρόμο του, όσο περπατάει όμως τόσο απομακρύνεται από τη κάμερα. Ο κώδικας αυτής της ιστορίας περιέχει έλεγχο, επανάληψη, κίνηση, τυχαιότητα, εμφάνιση, εντολή broadcast.

55.http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00124.htm
H ίδια ιστορία με την παραπάνω με διαφορετικά κώδικα. Σε αυτό το κώδικα χρησιμοποιούνται εντολές κίνησης μέσω με χρησιμοποίηση του ποντικιού.

56.http://www.youtube.com/watch?v=YfCmfEGqniA
Ένα βίντεο που δείχνει πώς χρησιμοποιείται το Scratch στη τάξη ως εκπαιδευτικό υλικό στο Cardinal Forest Elementary School.

57.http://pages.cs.wisc.edu/~dusseau/catapult.html
Ένας σύνδεσμος με ενδιφέρουσες δραστηριότητες στο Scratch. Μερικα από αυτά είναι το name glide (τα γράμματα του ονόματος μας στριφογυρίζουν στη σκηνή, αφήνοντας πίσω τους μια γραμμή)- (περιέχει κυρίως ενολές αλλαγής της σκηνής, κίνησης και τυχαιότητας), το catch those letters (προσπαθούμε να πιάσουμε τα γράμματα του ονόματος μας που κινούνται στη σκηνή)-(οι παραπάνω εντολές εμπλουτίζονται με εντολές αισθητήρων). Στη συνέχεια αναλύει σε τρεις ενότητες το παιχνίδι cathimg bananas (ένα αντικείμενο προσπαθεί να πιάσει άλλα αντικείμενα που κινούνται στη σκηνή)-(είναι ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι, περιέχει σχεδόν όλες τις εντολές του Scratch και χρησιμοποιεί και μεταβλητές (μετρητές)), στην επόμενη ενότητα προσθέτονται επιπλέον εμπόδια και στη τελευταία περιγράφεται πως τεματίζουμε το παιχνίδι (χρησιμοποίηση και χρονομέτρου).

58.http://www.cs.uni-potsdam.de/~romeike/UEWettbewerb/index-english.htm#_Toc181790515
Ένα tutorial του Scratch, που αναφέρεται κυρίως στους καθηγητές. Αρχικά κάνει μια εισαγωγή στο Scratch, αναφέρει τους διδακτικούς στόχους που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από αυτό, καθώς και τις ηλικίες των παιδιών στα οποία αναφέρονται τα σχέδια μαθήματος που περιέχονται σε αυτό το site. Για της εξής ενότητες : Εισαγωγή σε προγραμματιστικό περιβάλλον, loops- κάνοντας κινήσεις, αλγόριθμοι- αποφάσεις βασισμένες σε γεγονότα, διαδραστικότητα με τον χρήστη, broadcasts, μεταβλητες, περιέχει σχέδιο μαθήματος με αναλυτικές οδηγίες προς τον καθηγητή για το πώς πρέπει να εισάγει αυτές τις έννοιες, τι διδακτικές μεθόδους και τί παραδείγματα πρέπει να χρησιμοποιήσει καθώς και τί projects πρέπει να αναθέσει στους μαθητές.

59.http://www.learninggameslab.org/scratch.html
Σε αυτό το σύνδεσμο παρουσιάζονται κάποιες βασικές προγραμματιστικές αρχές μέσα από παραδείγματα στο Scratch. Οι ενότητες είναι: Εισαγωγή ( κίνηση της γάτας, πώς τρώει άλλα αντικείμενα, πώς αλλάζει ρούχα, πώς λέει κάποια λέξη), Εντολές ελέγχου ( φτιάχνουμε ένα ψάρι που κολυμπάει σε ένα δοχείο, μόλις ακουμπήσει το δοχείο τότε αλλάζει κατεύθυνση, επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κουμπιά για να δημιουργεί το ψάρι μπουρπουλήθρες και να κάνει ήχο), Broadcastng μηνυμάτων (δημιουργία τριών sprites τα οποία αλλάζουν τα κοστούμια και τα backgrounds των άλλων sprites), δημιουργία ενός ολοκληρωμένου project. Για κάθε ενότητα, περιέχονται μαθήματα, φύλλα εργασίας και φύλλα με παραδείγματα.

60.[[[[pimarsc.pbworks.com/f/Scratch+Programming+Project.doc]]]]
Αυτός ο σύνδεσμος περιλαμβάνει ένα έγγραφο το οποίο δείχνει στους μαθητές τους στόχους δημιουργίας ενός Scratch project που σχετίζεται με τη σχεδίαση πολύγωνων, κύκλων και άλλων γεωμετρικών σχημάτων.

61.http://llk.media.mit.edu/projects.php?id=783
Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος τονίζει τη σημαντικότητα του Scratch ως ενός εργαλείου-περιβάλλοντος που παρέχει ένα πολύ γλαφυρό τρόπο αναπαράστασης των προγραμματιστικών εννοιών στα μικρά παιδιά. Επιπλέον, παραθέτει μια σειρά από συνδέσμους που παραπέμπουν σε αντίστοιχα projects.

62.http://www.packtpub.com/article/getting-started-with-scratch-1.4-part2
Εδώ οι χρήστες εξοικειώνονται με την εισαγωγή τους στο εργαλείο του Scratch και συγκεκριμένα στη δημιουργία και την επικοινωνία των sprites.

63.http://www.picocricket.com/picoboard.html
Σε αυτό το σύνδεσμο παρουσιάζεται μια συσκευή η οποία τα projects στο Scratch μπορούν κατά κάποιο τρόπο να ''νοιώσουν'' και να ''αντιδράσουν'' σε ερεθίσματα από τον έξω κόσμο, εκτός υπολογιστή.

64.http://www.scratchguide.com/scratch-tutorial-lists-mod-if-else/
Πρόκειται για ένα οδηγό για αρχάριους στο Scratch όπου συγκεκριμένα αναλύονται μέσα από παραδείγματα οι έννοιες της λίστας και της συνθήκης ελέγχου (If-else statements) .

65.http://www.slideshare.net/bdodge/scratch-constructivist-learning-environment
Έχει 73 διαφάνειες σχετικά με τον προγραμματισμό και ειδικότερα με το scratch.Στις πρώτες διαφάνειες αναφέρεται γενικά στον προγραμματισμό και τις διάφορες γλώσσες προγραμματισμού.Απο την διαφάνεια 19 ξεκινάει η αναφορά στο scratch.Έχει κάποιες ασκήσεις όπως να σχεδιάσεις ένα ΑΤΙΑ που κινείται με ήχο.Από την διαφάνεια 41 και μετά αναφέρεται στις λειτουργίες των sprites.

66.http://billkerr2.blogspot.com/2010/02/scratch-challenges-update.html
Περιέχει 14 ασκήσεις στο scratch(χωρίς τις λύσεις τους)

67.http://www.kidslike.info/scratch_is_not_a_serious_programming_language_by_dick_baldwin
Ένα άρθο με μια διαφορετική άποψη για το scratch.Παραθέτει κάποια επιχειρήματα γιατί το scratch δεν είναι μια σοβαρή γλώσσα προγραμματισμού.Το κυριότερο επιχείρημα του είναι οτι το scratch δεν δημιουργήθηκε για να μάθουν οι μαθητές να προγραμματίζουν αλλά για να κάνουν εντυπωσιακά,στο μάτι,πράγματα.

68.http://www.kidslike.info/scratch_programming_absolutely_not_a_dead_end
H απάντηση στο link 67.Συμφωνεί στο οτι το scratch μπορεί να μην είναι το καταλληλότερο εργαλείο για καποία προχωρημένα στις έννοιες του προγραμματισμού παιδία αλλά είναι οτι καλύτερο για να μάθουν τα παιδία τις έννοιες αυτές από το μηδέν.

69.http://scratchsketchcreate.wikispaces.com/Scratch
Ένα ακόμα wiki για το scratch με πολύ υλικό.Περιέχει πολλά εισαγωγικά video,αρκετά tutorial,χρήσεις στην εκπαίδευση και επιπλέον πόρους.

70.http://www.slideshare.net/pwoessner/intro-to-scratch-presentation?type=presentation
Έχει 25 διαφάνεις για το scratch.Έιναι χωρισμένες σε 3 μαθήματα.Στο 1ο μιλάει γενικά για τον προγραμματισμό και τον προγραμματισμό στο scratch.Στο 2ο αναλύει τις εντολές συνθηκών και έχει ένα παράδειγμα.Στο 3ο αναλύει τις μεταβλητές και τα γεγονότα και έχει ένα παράδειγμα που ένα ελικοπτεράκι προσπαθεί να αποφύγει τα εμπόδια και πως μπορείς να βάλεις και άλλα επίπεδα.

71.http://web.mit.edu/~sil/www/scratch/
Tutorials και πιθανά projects.Από μουσικά video έως παιχνίδια με tutorials και downloadable projects

72.http://www.nebomusic.net/scratch.html
Projects απλά με φωτογραφίες κωδικα και downloadable υλικό

73.http://www.scratchguide.com/scratch-programming-sprites-broadcasts-community/
Οδηγός για αρχάριους στη χρησημοποίηση αντικειμένων-sprites με απλά παραδείγματα

74.http://schoolwires.henry.k12.ga.us/4375205308733130/lib/4375205308733130/ScratchProgramInstructionsHandout[1].pdf
Ένα pdf με γρήγορη επεξήγηση των variables ,conditional terms, looping που παροθσιαστηκε από τον Carl Lyman στο UCET Conference 2009.

75.http://info.scratch.mit.edu/Support/Scratch_Cards
Τα scratch cards παρέχουν έναν γρήγορο τρόπο να μάθετε νέα προγράμματα. Το μέτωπο της κάρτας παρουσιάζει τι μπορείτε να κάνετε και η πλάτη επιδεικνύει πώς να το κάνετε.

76.http://eduscapes.com/sessions/scratch/explore.htm
Ένας οδηγός του scratch με projects και references από το http://eduscapes.com/.

77.http://makolas.blogspot.com/2009/08/website-scratch-mit-500000-projects.html
Ελληνικό Blog για το Scratch με παραδείγματα για άλλα μαθήματα(φυσική,γεωμετρία).

78.http://elementarycrs-vbcps.wikispaces.com/file/view/At+First+Glance.doc
Μια πολύ γρήγορη επεξήγηση των εντολών με εικόνες.

79.http://www.dickbaldwin.com/tocHomeSchool.htm
Αναλυτικά μαθήματα επεξήγησης των εντολών με παραδείγματα για αρχάριους(note:Είναι για φοιτητές όχι για μαθητές αλλά δίνουν ιδέες.)

80.http://learnscratch.org/index.php?option=com_content&task=view&id=252&Itemid=346
3 βιβλία από το http://learnscratch.org ανάλυση όλων των εντολών για μάθημα και με assignments και projects.

81.http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/basic-scratch-programming
Mαθήματα scratch από το A ως το Ω.

82.http://www.edutopia.org/scratch-programming-language-technology-tool
Ένα άρθο για την χρησιμότητα του scratch.Ξεκινάει με ένα ωραίο παράδειγμα από την ταινία TOY-STORY και μεταξύ άλλων αναφέρει οτι τα παιδία έμεναν περισσότερο στο σχολείο και την σημαντικότητα του παιχνιδιού κατα την διάρκεια της εκπαίδευσης.Ανατρέπει τον διαδεδομένο τρόπο εκμάθησης,μείνε ακίνητος,να είσαι ήσυχος, με το να ανοίγει νέα μονοπάτια και να τους δείχνει οτι το να μαθαίνεις μπορεί να γίνει διασκεδαστικό.

83.¨http://docs.google.com/present/view?id=dcz55dtd_1156d399ff4
Παρουσιάζει ένα "ραλλάκι".Αρχικά σχεδιάζεις το αυτοκίνητο σου,μετά την πίστα.Στην συνέχεια πως να κινήσεις το αυτοκίνητο σου.Αν ακουμπήσεις στο χορτάρι να πηγαίνει στην αρχή.Πως να βάλεις την γραμμή του τερματισμού και τέλος να βάλεις και ένα χρονόμετρο.
Υ.Γ.ξεκινάει από την διαφάνεια 10

84.http://www.ictcoverlessons.com/cover_lessons/scratch/parrot%20shoot/parrot.html
Παρουσιάζει την κατασκευή ενός παιχνιδιού βήμα-βήμα.Το παιχνίδι έιναι:έχεις κάποιους παπαγάλους που κινούνται τυχαία και προσπαθείς να τους πετύχεις με το ποντίκι.Έχει μια μεταβλητή που κρατάει το σκορ και μια μεταβλητή που μετράει τον χρόνο.

85.http://www.ictcoverlessons.com/cover_lessons/scratch/pong/pong.html
Παρουσιάζει την κατασκευή ενός παιχνιδιού βήμα-βήμα.Το παιχνίδι έιναι το κλασσικό ping-pong που η μπάλα πάει από την μία άκρη της οθόνης και πρέπει να αποκρουστεί στην αλλή που με την σειρά του ο παίχτης πρέπει να αποκρούσει κ.ο.κ.και μετράς το σκορ.

86.http://scratchconnections.wik.is/Ένα wiki για ίσως πιο προχωρημένα θέματα στο scratch.Συγκεκριμένα για το πως μπορείς να μοιράσεις έργα και να συνδεθούν μαζί αρκετά προγράμματα scratch.
87.http://scratch.redware.com/videos/dogandcrab/index.html Παρουσίαση ενός παιχνιδιού στο scratch.Δημιουργεί έναν σκύλο και ένα καβούρι.Το καβούρι κινείται τυχαία και ο σκύλος οπου δείχνει το ποντίκι.Ο σκύλος προσπαθεί να πίασει το καβούρι.
88.http://scratch.wikia.com/wiki/Scratch_Programming_Wiki Η ευρύτερη σελίδα wiki αναφορικά με το scratch όπου ο καθένας μπορεί να γραφτεί και να συμμετέχει ενεργά κάνοντας edit.Περιέχει περισσότερα από 90 άθρα αναφορικά με το scratch που αγγίζουν όλες τις πτυχές αυτού του προγραμματιστικού εργαλείου.Είναι στην δομή κάτι σαν η wikipedia του scratch.

89.http://scratch.mit.edu/projects/Deweybears/20922Ένα project παιχνιδιού αρκετά ενδιαφέρον και μεγάλο δείχνει τις ικανότητες του scratch τη πραγματοποιήση πολύπλοκων παιχνιδιών.

Picoboard


To picoboard είναι μια συσκευή που επιτρέπει στα έργα του scratch να αλληλεπιδρούν με ερεθίσματα που συμβαίνουν στο εξωτερικό περιβάλλον του υπολογιστή.

1.http://www.picocricket.com/pdfs/Getting_Started_With_PicoBoards.pdf
Επεξηγεί πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το picoboard για να αντιδρούν τα έργα στο scratch με ηχητικά ερεθίσματα,να αντιδρούν στις αλλαγές του φωτισμού ή να ελέγχεις τους χαρακτήρες σου.Επεξηγεί επίσης πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα "κροκοδειλάκια" για να προσομοιώσεις και άλλα ερεθίσματα.Έχει πραδείγματα για το πως μπορείς να κάνεις την γάτα να πηγαίνει πάνω-κάτω,να αλλάζει με την αλλαγή της έντασης του φωτός,να χτυπάς παλαμάκια ή να φυσάς και να αλλλαζει κουστούμια,να πατάς κουμπί για να κινηθεί,να χρησιμοποιείς τα κροκοδειλάκια.

2.http://scratch.mit.edu/galleries/view/21836
Διάφορα έργα που χρησιμοποιύν το Picoboard.

3.http://scratch.mit.edu/forums/viewforum.php?id=26
Το forum του scratch για το Picoboard.

4.http://www.picocricket.com/picoboardsetup.html
Οδηγίες για την εγκατάσταση του.

5.http://scratch.mit.edu/projects/chalkmarrow/188919
ΜΙα προσομοίωση για το πως λειτουργεί.

6.http://tid08.wiki.uml.edu/picoboard-interface-turnin
Και άλλα παιχνίδια που χρησιμοποιείται το Picoboard.

Mερικά ευφάνταστα,μικρά βίντεο για το πως μπορεί να χρησιμοποιήθει το Picoboard.


1.http://www.youtube.com/watch?v=VPSst9-T2uw
Για να παίξεις πιάνο.

2.http://www.youtube.com/watch?v=IEDE53K8Hlk
Για να παίξεις ντραμς.

3.http://www.youtube.com/watch?v=_zyFCPw1R5c
Για να ξιφομαχήσεις.

4.http://www.youtube.com/watch?v=FbLPGQS80jg
Για να χορέψεις.Ομαδοποίηση Συνδέσμων

Παρακάτω ακολουθεί μια κατηγοριοποίηση μερικών από τους παραπάνω συνδέσμους με βάση το θεματικό τους περιεχόμενο με στόχο την ευκολότερη αναζήτηση.

Γενικοί σύνδεσμοι

Εδώ περιλαμβάνονται σύνδεσμοι που αφορούν γενικά στο περιβάλλον του Scratch και δίνουν στον αναγνώστη μια σφαιρική άποψη για αυτό το νέο προγραμματιστικό εργαλείο.

http://scratched.media.mit.edu/

http://info.scratch.mit.edu/Support

http://www.eastonhome.co.uk/Scratch/

http://pwoessner.com/scratch-programming/

http://ictmindtools.net/scratch/

http://www.scribd.com/doc/15602781/Mini-Scratch-Unit

http://www.youtube.com/watch?v=jxDw-t3XWd0&feature=related

http://s3.amazonaws.com/jef.mindtouch.com/10033948/936/0?AWSAccessKeyId=1TDEJCXAPFCDHW56MSG2&Signature=LlK%2bKbud4hpRx7/s3woxP%2bRXlaA%3d&Expires=1271954479

http://web.media.mit.edu/~mres/scratch/scratch-cacm.pdf

http://scratchpad.evoblog.com/

http://en.wikibooks.org/wiki/Scratch

http://ltc.smm.org/gamestudio/tutorials/scratch

http://academicearth.org/lectures/introduction-to-programming-and-scratch

http://www.youtube.com/watch?v=YfCmfEGqniA

http://www.learninggameslab.org/scratch.html

http://llk.media.mit.edu/projects.php?id=783

http://www.slideshare.net/bdodge/scratch-constructivist-learning-environment

http://www.kidslike.info/scratch_is_not_a_serious_programming_language_by_dick_baldwin

http://scratchsketchcreate.wikispaces.com/Scratch

http://www.slideshare.net/pwoessner/intro-to-scratch-presentation?type=presentation

http://elementarycrs-vbcps.wikispaces.com/file/view/At+First+Glance.doc

http://www.dickbaldwin.com/tocHomeSchool.htm

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/basic-scratch-programming


Σχετικά με τους καθηγητές

Περιλαμβ'ανει μερικά links που βοηθούν τους καθηγητές στην εκμάθηση του Scatch και στην διδασκαλία τους στους μαθητές.

http://www.lero.ie/EducationOutreach/Secondlevel/ScratchLessonPlans/Overview.htm

http://ltee.org/gfesakis/?p=57

http://pliroforikiatschool.blogspot.com/2010/04/scratch_19.html

http://www.funlearning.de/

http://www.cs.uni-potsdam.de/~romeike/UEWettbewerb/index-english.htm#_Toc181790515

http://mentalarcade.com/visa/scratch.html

Σχετικά με tutorials

Περιλαμβάνει διάφορα links που περιέχουν οδηγούς εκμάθησης σε Pdf ή videos που βοηθούν μαθητές και καθηγητές στην αποσαφήνιση όλων των εννοιών του Scratch.

http://info.scratch.mit.edu/Support

http://www.expo.spps.org/Scratch_Tutorials.html

http://learnscratch.org/index.php

http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00120.htm

http://users.att.sch.gr/vapapado/scratch

http://www.mit.edu/~sil/scratch/design.pdf

http://www.jhigh.co.uk/ITIntroCourses/S2Courses/ScratchProgramming/Scratch_Home.html

http://www.howardism.org/Technical/Scratch/Tutorials/index.html

http://s3.amazonaws.com/jef.mindtouch.com/10033948/936/0?AWSAccessKeyId=1TDEJCXAPFCDHW56MSG2&Signature=LlK%2bKbud4hpRx7/s3woxP%2bRXlaA%3d&Expires=1271954479

http://scratchpad.evoblog.com/

.http://www.scratchguide.com/scratch-tutorial-lists-mod-if-else/

http://www.kidslike.info/scratch_programming_absolutely_not_a_dead_end

http://web.mit.edu/~sil/www/scratch/

http://info.scratch.mit.edu/Support/Scratch_Cards

http://www.cs.uni-potsdam.de/~romeike/UEWettbewerb/index-english.htm#_Toc181790515
Σχετικά με μαθήματα εκμάθησης

Παρεμφερές με το παραπάνω μόνο που εδώ δεν πρόκειται για απλά tutorials αλλά για ολοκληρωμένα μαθήματα διδασκαλίας που δίνου οδηγίες για την κατασκευή προγραμμάτων/παιχνιδιών στο Scratch.

http://learnscratch.org/index.php

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory

http://www.redware.com/scratch/

http://wiki.classroom20.com/Scratch+Lesson+Plans

http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00120.htm

http://www.eecs.berkeley.edu/~colleenl/

http://www.hairbychas.com/scratch/home.html

https://mywebspace.wisc.edu/dhawk/scratch/

http://users.att.sch.gr/vapapado/scratch

http://scratchpad.evoblog.com/

http://computerkiddoswiki.pbworks.com/Scratch-Animals-on-the-move

http://www.slideshare.net/pwoessner/intro-to-scratch-presentation?type=presentation

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/basic-scratch-programming


Σχετικά με επεξηγηματικά Videos

Περιλαμβάνει links που αφορούν σε διάφορα videos που μπορούν να βρουν οι χρήστες και σχετίζονται με εκμάθηση του Scratch, παρουσίαση προγραμμάτων/παιχνιδιών, projects κ.α.

http://morpheus.cc/ict/scratch/default.htm

http://learnscratch.org/index.php

http://www.edutorials.gr/scratch-tutorials

http://www.mit.edu/~sil/scratch/design.pdf

http://www.jhigh.co.uk/ITIntroCourses/S2Courses/ScratchProgramming/Scratch_Home.html

http://www.scribd.com/doc/15602781/Mini-Scratch-Unit

http://www.youtube.com/watch?v=7OYWgoWnCyA&feature=player_embedded#!

http://www.youtube.com/watch?v=jxDw-t3XWd0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2mp2vc8owAk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=l_7EOH4wGl4

http://www.cosmolearning.com/video-lectures/introduction-to-programming-and-scratch-7340

http://www.youtube.com/watch?v=YfCmfEGqniA

http://scratchsketchcreate.wikispaces.com/Scratch

http://www.scribd.com/doc/15602781/Mini-Scratch-Unit


Σχετικά με παιχνίδια/δραστηριότητες/projects

Περιέχει συνδέσμους που σχετίζονται με τη δημιουργία παιχνιδιών, απλών προγραμμάτων στο Scratch καθώς και διάφορων δραστηριοτήτων που βασίζονται σε projects που έχουν παρουσιαστεί στο Διαδίκτυο.

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory

http://wiki.lessonexchange.org/images/c/cc/Scratch_Activities_by_Richard_Wiktorowicz.pd

http://nebomusic.net/scratch.html

https://mywebspace.wisc.edu/dhawk/scratch/

http://ictmindtools.net/scratch/

http://users.soe.ucsc.edu/~karplus/scratch_programs/

http://www.instructables.com/id/Programming-the-Racing-Game-in-Scratch/

http://www.scribd.com/doc/15602781/Mini-Scratch-Unit

http://www.youtube.com/watch?v=EzROnRfLwbk&feature=related

http://s3.amazonaws.com/jef.mindtouch.com/10033948/936/0?AWSAccessKeyId=1TDEJCXAPFCDHW56MSG2&Signature=LlK%2bKbud4hpRx7/s3woxP%2bRXlaA%3d&Expires=1271954479

http://scratch.wik.is/Support/Help_Screens

http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00122.htm

http://www.dickbaldwin.com/homeschool/Hs00124.htm

http://pages.cs.wisc.edu/~dusseau/catapult.html

[[[[pimarsc.pbworks.com/f/Scratch+Programming+Project.doc]]]]

http://billkerr2.blogspot.com/2010/02/scratch-challenges-update.html

http://www.nebomusic.net/scratch.html

http://docs.google.com/present/view?id=dcz55dtd_1156d399ff4

http://www.ictcoverlessons.com/cover_lessons/scratch/parrot%20shoot/parrot.html

http://www.ictcoverlessons.com/cover_lessons/scratch/pong/pong.html

http://scratch.redware.com/videos/dogandcrab/index.html

http://scratch.mit.edu/projects/Deweybears/20922

Σχετικά με την κατασκευή των sprites

Εδώ περιλαμβάνονται σύνδεσμοι που αφορούν στην ανάλυση της έννοιας των sprites στο Scratch καθώς και λεπτομέριες για την κατασκευή τους.

http://ictmindtools.net/scratch/animated_sprites.htm

http://ictmindtools.net/scratch/broadcasts.htm

http://www.freewebs.com/howtosprite/scratch.htm

http://www.youtube.com/watch?v=L0-xJP1dW6s (Part 1)

http://www.youtube.com/watch?v=A9nevwJ3Pfo&feature=related (Part 2)

http://www.packtpub.com/article/getting-started-with-scratch-1.4-part2

http://www.scratchguide.com/scratch-programming-sprites-broadcasts-community/

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/9-basic-scratch-programming/19-scratch-lesson-8-stories-to-animations-part-i

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/23-scratch-video-lessons/53-scratch-lesson-4

http://www.teachnet-uk.org.uk/2007%20Projects/ICT-Scratch/Scratch/pages/8_schemeofwork.html

http://ltee.org/gfesakis/?p=57

http://learnscratch.org/V/GS/GS_08.html

Σχετικά με την κίνηση

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται σύνδεσμοι που αξιοποιούν την έννοια των sprites και τη συσχετίζουν με την κίνηση στο Scratch μέσα και από ορισμένα παραδείγματα.

http://www.howardism.org/Technical/Scratch/Tutorials/Moving.html

http://www.edutorials.gr/κίνηση-ιπτάμενου-χαρακτήρα-στο-scra

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/23-scratch-video-lessons/47-scratch-lesson-2-video-dance

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/9-basic-scratch-programming/7-scratch-lesson-2-dance

http://www.shallwelearn.com/scratchprogrammingforkidscategory/23-scratch-video-lessons/47-scratch-lesson-2-video-dance

http://scratch.wik.is/Support/Help_Screens#motion

http://wiki.lessonexchange.org/images/c/cc/Scratch_Activities_by_Richard_Wiktorowicz.pdf

http://www.instructables.com/id/Programming-the-Racing-Game-in-Scratch/

http://pages.cs.wisc.edu/~dusseau/catapult.html

http://www.scribd.com/doc/15602781/Mini-Scratch-Unit


Σχετικά με τη σχεδίαση και τη ζωγραφική

Περιέχει links που αναφέρονται σε εντολές από την παλέτα και τη διαδικασία ζωγραφικής στο Scratch.

http://scratch.mit.edu/projects/mewlvr/686322

http://scratch.mit.edu/projects/Paddle2See/277227

http://wiki.classroom20.com/file/view/geometry+lessons.pdf

http://www.teachnet-uk.org.uk/2007%20Projects/ICT-Scratch/Scratch/pages/8_schemeofwork.html

http://scratch.wik.is/Support/Help_Screens#pen

http://www.lero.ie/EducationOutreach/Secondlevel/ScratchLessonPlans/Module2.html

http://nebomusic.net/scratch.html

http://ltee.org/gfesakis/?p=57

http://nebomusic.net/polygonbot.html

http://www.robodome.ca/scratch_taskcards/TASK%20CARDS%205.pdf

http://scratch.wik.is/Support/Help_Screens

Blogs

http://kserafeim.pblogs.gr/

http://scratchdaygr.blogspot.com

http://marcgrabanski.com/article/create-blog-from-scratch

http://blog.scratch.mit.edu/