Ονόματα
Ευθυμιάδης Δημήτρης
Νάστος Αποστόλης
Σπανάκης Γιάννης
Σπέντζας Θεοχάρης


Οριζόντια Δράση

Κεφαλαιο 1--

Απο:

solar_system.JPG
solar_system.JPG

Εικόνα 1.5.4 ηλιακό σύστημα

----Ως Ηλιακό Σύστημα συνήθως εννοείται ο Ήλιος με τους οκτώ πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Αν θα θέλαμε να είμαστε ακριβείς όμως, θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και πολλά άλλα ουράνια σώματα που υπάρχουν μέσα στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου, όπως τους αστεροειδείς, τους κομήτες, τους μετεωρίτες, τα σώματα της Ζώνης του Kuiper και τα σώματα του Νέφους του Oort. Τμήμα του Ηλιακού Συστήματος, εντώς της Ζώνης του Kuiper αποτελεί και ο Πλούτωνας ο οποίος πρόσφατα υποβαθμίστηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση σε πλανήτη νάνο ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε ο δορυφόρος του Χάρων σε δίδυμο πλανήτη του.

Κεφάλαιο 2--

Απο 2.1 Εγκατάσταση του Scratch

"Στη σελίδα που μας εμφανίζεται επιλέγουμε να κατεβάσουμε το πρόγραμμα "ScratchInstaller1.4.exe", το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιγραφή "Scratch Installer for Windows" (εφόσον βέβαια έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το αντίστοιχο λειτουργικό σύστημα της Microsoft).

21_eikonaa.jpg
21_eikonaa.jpg
"

----Τα Mac OS X , Widows και Ubuntu είναι τρία διαφορετικά «λειτουργικά συστήματα». Ένα λειτουργικό σύστημα είναι ένα απαραίτητο πρόγραμμα που βρίσκεται στον Η/Υ, αλλά και σε άλλες συσκευές όπως κινητά, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδίων κ.α. στα οποία προσφέρεται μια πλειάδα προγραμμάτων. Καθορίζει πως τα προγράμματα χρησιμοποιούν το υλικό του Η/Υ για να εκτελεστούν αλλά και το πώς οι χρήστες όπως εσείς αλληλεπιδρούν με μια συσκευή.


Απο 2.3 Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμος

"Ας εξετάσουμε τώρα το παράδειγμα στο Scratch που τρέξαμε στην πρώτη ενότητα του κεφαλαίου, το παιχνίδι Pacman. Σ’ αυτό το παράδειγμα έχουμε δύο αντικείμενα. Το ένα προφανώς είναι ο πακμαν (Εικόνα 2.3.3).


eikona_2.3.3.gif
Εικόνα 2.3.3"

Το Pacman δημιουργήθηκε σαν arcade ηλεκτρονικό παιχνίδι από την Ιαπωνική εταιρία Namco το 1980. Ήδη από την αρχή της δημιουργίας του έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και πια θεωρείται ένα από από τα κλασσικότερα παιχνίδια που κυκλοφορήσαν ποτέ.

Κεφάλαιο 3--

Aπο 3.3 Πρωταγωνιστές στα έργα μας ...τα αντικείμενα!"
fishs.png
fishs.png

Εικόνα 3.3.7 - Παράδειγμα για την γραμμή εργαλείων(α)"

----Ψάρι χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε υδρόβιο σπονδυλωτό ζώο που διαθέτει λέπια και δόντια. Τα περισσότερα ψάρια είναι ψυχρόαιμα, ή αλλιώς εξωθερμικά, και μπορούν να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία τους σε αυτή του περιβάλλοντος. Ζούν σε κοπάδια και μπορούν να βρεθούν από τα ρεύματα ψηλών βουνών μέχρι σε πολύ βαθιές θαλλάσιες αβύσσους.

Απο 3.4 Η σκηνή...είναι δική σας."Μια μέρα ο Χατζηαβάτης κόβει ένα κομμάτι από άσπρο ύφασμα, το φωτίζει με κερί και δίνει μια παράσταση “Καραγκιόζη”. Ο Πασάς ευχαριστιέται τόσο, ώστε παραχωρεί άδεια στον Χατζηαβάτη να δίνει παράσταση Καραγκιόζη”. (πηγή http://alex.eled.duth.gr/academy/KARAGIOZIS/3_1.htm)

karag_grammatikos_01.jpg
karag_grammatikos_01.jpg
"

----Ο Καραγκιόζης είναι κεντρικός χαρακτήρας του παραδοσιακού Ελληνικού και Τουρκικού Θεάτρου Σκιών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποκαλείται με το όνομα του πρωταγωνιστή του. Στα Τούρκικα ονομάζεται Karagöz που σημαίνει μαυρομάτης. Η πιο παλιά μαρτυρία για παράσταση Καραγκιόζη στον ελλαδικό χώρο χρονολογείται το 1809 και την τοποθετεί στην περιοχή των Ιωαννίνων. Αφορά παράσταση στην τουρκική γλώσσα, όπως περιγράφεται από τον ξένο περιηγητή Χόμπχαους, την οποία παρακολούθησε και ο λόρδος Βύρων.


Κεφάλαιο 4--


Απο 4.2 Το σκηνικό του scratch

"
Εργαλείο έλλειψης:
skiniko13.jpg
skiniko13.jpg

Το εργαλείο της έλλειψης λειτουργεί ακριβώς όπως και το εργαλείο του παραλληλογράμμου με την διαφορά ότι τώρα επιλέγοντας αυτό το εργαλείο δημιουργήτε κύκλους. Δείτε και στην εικόνα 4.10 δημιουργήσαμε έναν κίτρινο κύκλο πολύ εύκολα δοκιμάστε το και εσείς . Ο κύκλος μας στην εικόνα συμβολίζει τον ήλιο . Δοκιμάστε το και εσείς .
4_1_eikona15.png
4_1_eikona15.png

Εικόνα 4.1"

----Έλλειψη είναι μία κωνική τομή που προκύπτει από την τομή ενός κώνου με ένα επίπεδο που τον τέμνει πλαγίως προς τον άξονά του. Μπορεί να θεωρηθεί ως γενίκευση του κύκλου, όπως προκύπτει στην ειδική περίπτωση που η τομή του κώνου, με επίπεδο κάθετο στον άξονά του, είναι κύκλος με κέντρο επί του άξονα."

external image moz-screenshot-2.png
external image moz-screenshot-1.png

Όπως θα δείτε ανοίγει ο Επεξεργαστής Ζωγραφικής του scratch. Πάμε να ζωγραφίσουμε την κιθάρα μας!

Guitar_1.jpg
Guitar_1.jpg
"

----Ο όρος κιθάρα χρησιμοποιείτο στην Ελληνική Αρχαιότητα για να περιγράψει ένα έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκε στην οικογένεια της λύρας. Η σύγχρονη κιθάρα είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκει στην οικογένεια του λαούτου. Στη σύγχρονη εκδοχή της, αποτελείται συνήθως από έξι χορδές, ωστόσο συναντώνται και παραλλαγές με επτά, οκτώ, δέκα, δώδεκα και δεκαοκτώ. Από το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή μουσικά όργανα, καθώς χρησιμοποιείται σε μια πληθώρα μουσικών ειδών, όπως η τζαζ, μπλουζ, ροκ,heavy metal, ποπ, λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, ενώ στη νεότερη ιστορία της χρησιμοποιείται σε ένα αυξανόμενο ρεπερτόριο κλασσικής μουσικής.


external image C:%5CUsers%5CTOSHIBA%5CAppData%5CLocal%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_image002.jpg

Ομάδα Ψυχαγωγίας & Ενημέρωσης

Οριζόντια μελέτη όλου του υλικού και προσθήκη υλικού που θα το κάνει περισσότερο διασκεδαστικό και ενημερωτικό (διαθεματικότητα)


κεφάλαιο 9-16


Κεφάλαια 5-8

5.2.2 Ναι αλλά προς τα πού?
Το παιχνίδι λαβύρινθος. Ιστορικά ο λαβύρινθος συναντάται στην ελληνική μυθολογία. Ένας πολύ γνωστός μύθος είναι του Θησέα στην αποστολή για το Μινώταυρο!!


5.3 Κίνηση με συντεταγμένες
Στην γεωμετρία αντίστοιχα έχουμε ένα σύστημα συντεταγμένων στο οποίο χρησιμοποιείται ένα ζεύγος αριθμών, συντεταγμένων για να προσδιορίσουν μοναδικά την θέση ενός σημείου ή άλλων γεωμετρικών σχημάτων. Για τις συντεταγμένες χρησιμοποιούνται είτε η θέση τους σε ένα διατεταγμένο σύνολο, π.χ ακέραιοι αριθμοί είτε γράμματα, π.χ συντεταγμένη x. Η χρήση των συντεταγμένων στην γεωμετρία επιτρέπει τη μετατροπή των προβλημάτων γεωμετρίας σε προβλήματα με αριθμούς και αντίστροφα.
Συντεταγμένες όμως συναντάμαι και στην γεωγραφία. Στην γεωγραφία προσπαθόντας να προσδιορίσουμε την θέση μιας περιοχής χρησιμοποιούμαι τους παράλληλους και τους μεσημβρινούς. Οι παράλληλοι είναι νοητές γραμμές παράλληλες προς τον Ισημερινό. Έχουμε 90 παράλληλες γραμμές από τον Ισημερινό προς το βόρειο πόλο και 90 προς τον νότιο πόλο. Αντίστοιχα οι μεσημβρηνοί είναι οι γραμμές που ενώνουν τους δύο πόλλους της γής. Ξεκιννώντας από τον 1ο μεσημβρινό (που περνά από το αστεροσκοπείο του Γκρήνουτς στη Μεγάλη Βρετανία) χαράσσονται σε ίση απόσταση 180 ημικύκλια προς τα ανατολικά και 180 ημικύκλια προς τα δυτικά. Έτσι προσδιορίζουμαι τις γεωγραφικές συντεταγμένες λέγοντας, ότι το γεωγραφικό πλάτος ένος τόπου είναι η απόστασή του από τον Ισημερινό και γεωγραφικό μήκος του είναι η απόστασή του από τον πρώτο μεσημβρινό.


external image C:%5CUsers%5CTOSHIBA%5CAppData%5CLocal%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_image002.jpg

Κοιτόντας τον χάρτη μπορούμε να πούμε ότι οι συντεταγμένες του τόπου Α είναι 40ο νότια και 80ο ανατολικά.Ενότητα 7
Εικόνα 7.1.7 “Αστεριξ και Οβελιξ”

Για όσους δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο κόμικς, αν και δε νομίζω να είναι πολλοί, πρόκείται για την ιστορία ενός μικρού γαλατικού χωριού το οποίο αντιστέκεται στους Ρωμαίους κατακτητές χρησιμοποιόντας ένα μαγικό ζωμό, τον οποίο παράγει ο δρυίδης(σοφός) του χωριού. Η κυκλοφορία του ξεκίνησε το 1959 στα γαλλικά και συνεχίζεται μέχρι και την περίοδο που γράφτηκε το κείμενο. Η επιτυχία του κρατάει τουλάχιστον 50 χρόνια.
7.3 Άλλαξε μέγεθος
Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων. Η αλίκη φτάνει σε έναν περίεργο διάδρομο με κλειδομένες πόρτες όλων των μεγεθών. Βρείσκει το κλειδί για μια πορτά που είναι υπερβολικά μικρή για αυτήν ώστε να χωρέσει. Βρείσκει ένα μπουκαλάκι που γράφει πάνω του “Πιές με” και το περιεχόμενο την κάνει πολύ μικρή. Ενώ τρώγοντας ένα μπιστκότο που γράφει πάνω του “Φάε με” γίνετε υπερβολικά μεγάλη. Έτσι και αυτή η ενότητα θα μας μάθει να αλλάζουμε το μέγεθος των χαρακτήρων μας, όπως εμείς επιθυμούμε.


8.2.1 Παρουσίαση τυμπάνων
Τα τύμπανα είναι κρουστά όργανα, τα οποία αποτελούνται από ένα κυκλικό ή ημισφαιρικό “σωλήνα” καλημένο στο στόμιο του από μια μεμβράνη από τεχνιτό ή φυσικό δέρμα, το οποίο τεντώνει ή χαλαρώνει με ένα μηχανισμό που βρίσκετε στο χείλος του τύμπανου. Έτσι ρυθμίζουμε το τονικό ύψος του ήχου που παράγει η μεμβράνη. Στη σύγχρονη μουσική τα συναντάμαι συνήθως ενταγμένα σε ένα ωτραμ σετ, που αποτελείται από διάφορα άλλα κρουστά όργανα.

8.2.2 Νότες
Οι νότες είναι σύμβολα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην μουσική για τον συμβολισμό ενός ήχου. Αρχικά χρησιμοποιούνταν γράμματα του αλφαβήτου μέχρι που τελικά καταλήξαμε στις γνωστές σήμερα νότες Ντο-Ρε-Μι-Φα-Σολ-Λα-Σι. Αυτά τα ονόματα δόθικαν από το μουσικό Guido de Arezzo στον μεσαίωνα, και προήλθαν από τις πρώτες συλαβές των πρώτων στοίχων ενός ήμνου.


Ομάδα Διαδικτυακών πόρων


Προτεινόμενος σύνδεσμος :


1.http://www.mit.edu/~sil/scratch/design.pdf
Αυτός ο σύνδεσμος αποτελεί ένα video tutorial για το Scratch, εμπλουτισμένο με ειαγωγικές πληροφορίες καθώς και επιπρόσθετη ανάλυση όσον αφορά στις βασικές αρχές και τις δυνατότητες αυτού του νέου προγραμματιστικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία διαδραστικών δραστηριοτήτων. Στόχος είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος κυρίως των παιδιών μέσω πρόκλησης των ενδιαφερόντων τους με ψυχαγωγικές τεχνικές που θα τα βοηθήσουν να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
2. http://ictmindtools.net/scratch/broadcasts.htm
{Παραδείγματα σχετικά με τη λειτουργία broadcast}